Subcribe to our RSS feeds Join Us on Facebook Follow us on Twitter Add to Circles

24 Mart 2014 Pazartesi

ANKARA KAFASI YGS 2014 ANALİZİ


Geçen sene ki (ygs 2013) sorularına bakılarak belli yerlerinde orantılı belli yerlerinde orantısızlıklar barındıran bir sınav olarak tarihe geçen ygs 2014 artık geride kaldı. LYS 2014 için herkes eşit oranda umutlu olsun diyebilirim. Çünkü gerek burada gerek özel ders öğrencilerime bahsettiğim gibi sorular “ALESLEŞMEYE” devam ediyor. Bunu gerek Türkçe gerek Matematikte çok net görüyoruz. Okuma-anlama sorularının yoğunluğu ve aralara serpilen analiz-sentez basamağı soruları genel olarak öğrencilerde yorgunluk oluşturmuşa benziyor. Bunca şeye rağmen ÖSYM’nin soruların sadece %20 sini açıklıyor olması ise bence büyük bir hezeyandan başka bir şey değildir. Soru yazamayan bir sisteme bu devlet neden tonlarca para aktarıyor diye düşünmekteyim. Çünkü soruları hazırlayan zümre koltuklarından olmamak için elinden geleni yapıyor. Olan yine eğitim zaiyatı olan öğrencilere oluyor. Bunca önsöz bilgisinden ve sosyal mesajdan sonra soru alanlarını yorumlayalım:

TÜRKÇE: Dil bilgisi açısından klasik ama paragraf soruları açısından şaibeli ve çoğu öğrenciyi bunaltan soruları burada görüyoruz. Yukarıda bahsettiğim ALESLEŞME özellikle Türkçe paragraf sorularında mevcut. Şıklar arasında muallâkta kalan öğrencilerde azımsanmayacak kadar fazla.
Buradan çıkarılan ders Türkçe testi ile başlamak sakıncalı olabilir. Yani sınava iyi bir strateji ile çalışmak şart!

Matematik: Önceki seneler düzeyinde olmasına rağmen bol işlemli ve işlem kalabalığından soruyu zormuş gibi kılan sorular mevcuttu. Başarılı öğrencilerimden bazılar formül soruları olduğunun da altı çizilmeli diyor. Bunun dışında soru kalitesinde gözle görünür bir düşüş var. Laf olsun diye sorulmuş, soru yazma kriterlerini sevimsiz hale getiren sorular artmış. Bu da sanki sorular şahsına münhasır gibi gözüksün diye yapılan bir manevra. Sorular zaman alıcı ve yetiştirmenin genel olarak zor olduğu bir sınavdı.

Geometri:  Orta halli geometri soruları ve yine çok kaliteli olmayan , neyi ölçtüğü belli olmayan “sordum soruyu aldın boruyu” tarzı sorular vardı.

Tarih: Sorular beklenen düzeyde olmasına karşın birkaç tane eleyici ezber soru vardı denebilir. Genel olarak herkes de beklediğini aldı sorulardan. Yine araya sırf orjinallik olsun diye “Fransızların bıraktığı silahlar hangi savaşlarda kullanıldı ? “ sorusu ise şüphesiz kolay ama sınav anında kişiyi şaşırtan bir soru diyebiliriz.
Coğrafya: Ezber, LYS tarzı sorular. Başka diyecek bir şey yok.
Felsefe: Konuya hakim olan öğrencinin yapabileceği sorulardı. Bazı sorular körfezin testlerine epey benzerdi.
Din: orta karar sorular denebilir.
Fizik: Orta karar Kimya: Orta karar ve Biyoloji : Kolaydı diye sayısal öğrencilerimin genel kanısı Fen soruları için kısaca bu denebilir.

YGS emin olun gireceğiniz bölüm için sizi 1/3 oranında etkileyecek gerisi ise LYS de belli olacak.
Bu yüzden LYS için daha etkili ve stratejik çalışın. Asıl olay burada bitiyor. Üzülmeyin desem de üzülecek arkadaşlarım vardır.Üzülecekseniz bari bunu LYS için hırsa ve stratejiye dönüştürün. 

Selamlar,sevgiler...

Hiç yorum yok:

YAZ YORUMU AL CEVABI

Yazılarımın ve Çalışmalarımın ancak SİZİN YORUMLARINIZLA daha iyi hale gelebileceğini unutmayın! Yorumlarınızı anlaşılır bir dille,herkese faydalı olabilecek içerikle,klişe ve tekrar ifadelerden arındırılmış bir biçimde yazdığınız için TEŞEKKÜR EDERİM.