Subcribe to our RSS feeds Join Us on Facebook Follow us on Twitter Add to Circles

30 Ağustos 2013 Cuma

SINAV VE DERSLER İÇİN KAYNAK SEÇİMİ-HANGİ YAYINEVİ DAHA İYİ?


EN İYİ YAYINEVİ HANGİSİ MESELESİ

Herkesin kaynak ve kitap seçimi ile ilgili (yayınevi seçimi hakkında) forumlarda,sitelerde ve bir çok blogda sorduğu klasik sorular şunlardır: 


  • Hangi kaynaklara çalışmalıyız? 
  • Hangi deneme setini almalıyım? 
  • Hangi yayınevi daha iyi? 
  • Hangi yayınevinin konu anlatımı daha iyi?
  • Hangisinin soru çözümleri daha anlaşılır?
          Açıkçası bunun net bir yanıtı yok. Çünkü yayınevi ve kitap karpuz gibi seçilmez.Kişilerin ihtiyacına göre belirlenir.Bunu üç ana başlık altında toplarsak:

  1. Eğer konu eksiği olan bir öğrenci iseniz konuyu kısa ve öz anlatan ( kesinlikle ayrıntılı kitaplardan değil) bunun dışında bol açıklamalı çözümleri olan bir kaynaktan çalışmak faydalıdır. Bu temel eksikleri olanlar için geçerlidir tabi.
  2. Konu eksiğiniz yok ise bol miktarda soru çözecekseniz birbirinden farklı soru tiplerinin olduğu kaynakları seçin. Mümkün oldukça soru bankalarını bile soru cevaplı değil soru çözümlü almaya çalışın.
  3. Konu eksiğiniz yok ve belli bir sayıda soru çözüp kaynak bitirdiniz. Bu noktada "CİLA KİTABI" olarak adlandırdığım tekrar kitaplarından faydalanın. Bu kitaplarda boşluk doldurma,şekil,grafik ve yerleştirme gibi şeyler vardır. İncedirler ve tekrar için kullanılırlar. (1-5 tl arası fiyatları değişir) Bu kitapları alarak tekrar yapın,yazın,çizin,şekiller çizerek ve ilişkilendirmeler yaparak tekrar edin.
EN ÖNEMLİ ŞEYLERDEN BİRİDE ŞUDUR UNUTMAYIN:

     Kitapları tavsiyeye göre almayın. Bir arkadaşınız ya da internette bir yerden okuduğunuz şeyler size fikir verebilir ama siz bizzat kitap evine gidip o kitabın ihtiyaçlarınızı karşılayıp karşılamayacağına bakarak,elinizde ki kitaplardan farklı olup olmadığına bakarak seçiminizi gerçekleştirin. Evinizde fazla kitap olması çalışma motivasyonunuzu düşürür. Çünkü ben bunları nasıl bitireceğim korkusuna kapılırsınız. Bu iş fazla t-shirt almaya benzemez. Eski t-shirtünüzü kesip temizlik bezi olarak kullanırsınız ama elinizde size faydası olmayan kitaplar sadece yük olur.

     Çalışmaya başlarken en fazla 2 kitap seti olsun elinizin altında. Setleri eritmeye başladıkça ve kitaplığınızda BİTİRDİKLERİM ve BEKLEYENLER olarak (farklı isimler koyabilirsiniz ESKİ SEVGİLİLERİM ve YENİ SEVGİLİLERİM bile olur) iki farklı tarafta kitaplarınızı düzenleyin.Bitirdiğiniz kitaplar,soru bankaları,denemeler ve testler arttıkça kendinize güveniniz artacak ve bunları ben mi bitirdim vayyy beee diyeceksiniz kendi kendinize. Kitaplar evin tavanına yaklaştıkça ÖZGÜVEN'iniz de tavan yapacak emin olun. 

AŞAĞIDA VERECEĞİM LİSTE KPSS VE ALES KİTAPLARI İÇİN PİYASADA İSMİ BİLİNEN YAYINEVLERİNİN LİSTESİDİR. BUNLARI FİKİR VERMESİ AMAÇLI VERİYORUM. YAKINDA YAYINEVLERİNİN KAYNAKLARI HAKKINDA DEĞERLENDİRMELER YAPIP,KİTAPLARDAN ÖRNEK SAYFALAR VERMEYİ DE DÜŞÜNÜYORUM. HANGİ YAYINEVİ DAHA İYİ? DEDİĞİM GİBİ GEREKSİNİMLERE GÖRE DEĞİŞEN BİR ŞEYDİR BU.




KİTAP OKUMANIN SINAVLARA ETKİSİ VAR MI? SINAVLAR İÇİN OKUMAMIZ GEREKEN KİTAPLAR


"Okumayı öğrenmek en zor sanattır, hayatımın seksen yılını bu işe verdim, yine de kendimden hoşnut olduğumu söyleyemem." #(Goethe)

SINAVLARA YA DA DERSLERE HANGİ KAYNAKLARDAN ÇALIŞMAK GEREKİR ? adlı yazımı okumadıysanız önce ona bir göz atın derim.
Millet olarak kitap filan okuduğumuz yok. Unesco 2013 rapolarına göre Avrupa %21 okuyorken biz % 0,01 oranında okuyoruz. Yani 10000 kişide bir kişi gerçek anlamda okur.

TÜRKİYE OKUMA KÜLTÜRÜ HARİTASI 'NA BİR GÖZ ATIN DERİM. BİR DE TÜRKİYE OKUMA ALIŞKANLIKLARI KARNESİ VAR. 2006 yılında yayınlanmış olsa da okuma tembelliğimiz pek bir şey değişmiyor. 

BU VAHİM DURUMU ÖZETLERSEK: 

Genelde aşk kitapları okuyoruz.



Yılda kitaba ayrılan süre bir günlük TV izleme süresiyle aynı: 6 saat 



Kitap ihtiyaç listesinde 235. sırada

Üniversite giriş sınavı başarısında kitap okumanın etkisi nedir? Ya da kitap okuma alışkanlığı olan öğrencilerin üniversiteye girme şansları rakiplerine göre nedir? 

BU NOKTADA HERKES OKUMANIN FAYDALARINDAN BAHSEDECEKTİR ŞÜPHESİZ AMA ÖNEMLİ OLAN:

Düşünceyi eğitiminin yolu okumadan geçer ama çocuklarımızın elinde bir okuma metodu yoktur ne yazık ki! Okumanın performans kıstasları üretilmemiştir.  Çocuk, okumayı fiziki bir "okuma-yazma" şeklinde dar bir kalıp içinde algılar ve metni nasıl bir tutumla okuyacağını, sonrasında hangi adımları izleyeceğini bilemez. Ancak eğitim sistemimiz her çocuğu donanımlı birer okur olarak görür ve okuma alanında etkin bir ölçümleme yapılamaz.

DEVAMI BİR SONRAKİ YAZIM: SINAV VE DERSLER İÇİN KAYNAK SEÇİMİ VE OKUMA LİSTELERİnde


28 Ağustos 2013 Çarşamba

Sınavlara ya da derslere hangi kaynaktan hazırlanmak gerekir? E-kitap ile ders çalışmak olur mu?



YIL 2013: ÖSYM Başkanı Ali Demir, 2013-YGS'ye girenlerden 1 milyon 804 bin 891 adayın sınavının geçerli kabul edildiğini belirterek, ''Bu sınavda dört testten en az ikisinden 0,5 ve üzeri ham puanı olmayan aday sayısı 61 bin 36 olarak gerçekleşti. Testlerin hiçbirinde 0,5 veya üzeri ham puan olmayan aday sayısı 8 bin 586 olarak gerçekleşti. Değişik nedenlerle sınavı geçersiz aday sayısı 234'' dedi.

2004 yılında Matematik Prof.'ü Ali Nesin'in ilginç bir yazısı vardı:
 "Sıfırcı eğitim'in ders kitapları " başlıklı. Okumanızı tavsiye ederim.


(Üniversite öğrencilerinde olması gereken şeyleri özetliyor)

Ali Nesin'in bu konuşmalarının ve yazısının üzerinden neredeyse 10 yıl geçmiş. O zamanlarda da ÖSS'de 32 bin LGS'de ise 64 bin sıfır çeken öğrenci varmış. Açıkçası tablo çok farklı değil. Hatta daha trajik yollara girdiğimizi bile söyleyebiliriz.

NE YAPMALIYIZ? HANGİ KAYNAKLARDAN SINAVLARA VE DERSLERE ÇALIŞMALIYIZ?

Bir Sonra ki yazımı bekleyin ve 
yazısını
MUTLAKA OKUYUN.

21 Ağustos 2013 Çarşamba

2013 ALES SONBAHARDA 90 PUAN ÜZERİ ALMANIN SIRLARI- ALES'TEN YÜKSEK PUAN ALMANIN 10 KURALI






ALES 2014 DEĞİŞİKLİKLERİ MUTLAKA OKUYUN

2013 ALES SONBAHAR'A 3 AYDAN AZ BİR ZAMAN KALDI. SINAV 17.11.2013'de başvurular ise 11.09.2013 ile 20.09.2013 tarihleri arasında olacak.

2013 ALES SONBAHAR 17.11.2013 TARİHİNDE OLACAK

Üniversite son sınıf öğrencilerinin ve Lisans mezunu tüm kişilerin akademik kariyeri için ( Yüksek Lisans,Doktora,ÖYP vb...) olmazsa olmaz bir sınav olan ALES kısaca TÜRKÇE ve MATEMATİK  ikilisinden oluşmaktadır bildiğiniz gibi. Kpss ve hatta Ygs soru stili Ales soru tipine gitgide paralel özellikler gösterdiği için bu üç sınav aslında birbiri ile ilişkili diyebiliriz.

ALES'TEN YÜKSEK PUAN ALMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER:

B.Ö.T KURALINI BİLMİYORSANIZ MUTLAKA ONU BİR OKUYUN DERİM.

1-Eğer mühim bir konu eksiği yoksa Geçmiş Yılların ALES sorularını kaliteli çözümlü bir kaynaktan tekrar çözün. 

2- BOL BOL Çözümlü ALES denemesi alın ve konu çalışmak ya da test çözmek yerine zaman tutarak deneme çözün.

3- TURLAMA TEKNİĞİNİ KESİNLİKLE DENEYİN. Çünkü ALES sorularının son 10 soruları sizin zamanınızı çalan sorulardır.Bu yüzden ne kadar çok soru doğru yaparsanız kardır. Ki 50 soruluk testlerin 40 soruluk kısımlarını neredeyse yanlışsız yapabilirsiniz. Bunun için 1 dk da çözebileceğiniz soruları öncelikle çözüp diğer kolay ve normal soruları çözün. Zor sorular en sona kalsın.(Örnek vermek gerekirse eşit ağırlıktan girecekseniz 50 soruluk sayısal 1,50 soruluk sayısal 2 ve 50 soruluk sözel 1 i 180 dakikada çözmeniz gerekiyor. Sayısalcılarda aynı alanları çözüyor. Ama eşit ağırlıkçı için sayılsal 1 ile sözel 1 önemli iken sayısalcı için sayısal 1 ve sayısal 2 önemli bunu unutmayın)


4- Çözümlü denemeleri iyi bir yayın evinden alın. Çözümlü deyip sadece şıkkı veren yayın evleri var. Kesinlikle zaman tutun.

5-Sınava kadar hangi bölümden nasıl başlayacağınızı yani SINAV TAKTİĞİNİZİ belirleyin. Ve Sınavda çok büyük bir aksilik olmazsa taktik değişikliği yapmayın.

6-ALES sözel soruları için kitap okuyun derler. BENCE ALES SÖZEL SORULARI İÇİN KİTAP OKUMAYIN.NE KADAR PARAGRAF VE SORU BULABİLİYORSANIZ ONLARI ÇÖZÜN.

7- Mantık soruları için TABLOLAMA YÖNTEMİ uygulayın. (Bunu ilerde sorular üzerinde göstereceğim)

8-Turlama yönteminde heyecan yapıp yetiştiremeyeceğim diye panik yapmamak için bunu en az 2 ay deneyin. Bu da yaklaşık 60 deneme eder. (eğer günde bir deneme çözerseniz)

9-ALES sayısal soruları için (zor olanlar için özellikle)farklı tipte zeka soruları içeren kaynaklar çözebilirsiniz. Kısmen zihin açar.

10- Bu yazıyı okuduysanız teşekkür etmeyi,yazıya yorumda bulunmayı ve başka yerlerde sitemizin reklamını yapmayı unutmayın:) Umarım istediğiniz puanları alırsınız.

Bu yazının bir nevi devamı: ALES SECRET

2014 SBS NASIL OLACAK? 2014 SBS HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER


SBS'nin yerine getirilecek yeni sistemde Türkçe, Fen, Matematik, İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Yabancı Dil ve Din Kültürü'nden sınavlar aralık ve nisan ayı sonunda yapılacak.

Sınava giremeyen öğrenci 1 hafta sonra telafi sınavına girebilecek.

Testlerde yanlışlar doğruyu götürmeyecek.

Son dakika değişikliği olmazsa, yeni sistem şöyle işleyecek:

- ARALIK VE NİSAN'DA: Sınavlar Aralık ve Nisan ayı sonunda ve o zamana kadar işlenilen müfredata uygun konulardan yapılacak. Merkezi sınavlar her ders için ayrı ayrı yapılacak.

- YANLIŞLAR DOĞRULARI GÖTÜRMEYECEK: Sınavda çoktan seçmeli sorular (4 seçenekli) sorulacak. Yanlış cevaplar doğru cevapları etkilemeyecek. 3 sınavı olan derslerden 2. sınav, 2 sınavı olan derslerden ise 1. sınav merkezi olarak yapılacak.

- BAŞKA ÖĞRETMENLE: Öğrenciler kendi okullarında (olağanüstü haller dışında) sınava girecekler. Sınav salon başkanları ve gözetmenler, görev yaptıkları okulun dışında farklı bir okulda görev yapacaklar. Sınav görevlendirmeleri il/ilçe millî eğitim müdürlüklerince gerçekleştirilecek.

- TELAFİ: Geçerli bir özrü sebebiyle sınava giremeyen öğrenciler için sınavı takip eden haftada telafi sınavı yapılacak. Telafi sınavı, il ve ilçe merkezindeki sınav merkezlerinde yapılacak, öğrenciler bu sınava kendi okullarında giremeyecek.

- ÖĞRETMEN NOTU YÜZDE 40 ETKİLİ: Öğrencilerin dönem puanı, merkezi ortak sınavlar ile öğretmenler tarafından verilen puanlardan oluşacak. Öğrencinin merkezi yazılılardan aldığı puanlar yüzde 60 oranında etkileyecek.Öğretmeni tarafından verilen notlar ise yüzde 40 olarak etki edecek.Yerleştirme ortalaması bulunacak.

- DİN KÜLTÜRÜ DE ORTAK SINAV: Ortaokul 8. sınıfta öğretmen tarafından dönemsel olarak yapılan yazılı sınavlardan bir tanesi merkezi sınav olarak gerçekleştirilecek. Sınavlar temel dersler olan “Türkçe”, “Fen ve Teknoloji”, “Matematik”, “T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük”, “Yabancı Dil”, “Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi” derslerini içerecek.

- HER YIL FARKLI: Öğrencilerin 6. sınıftaki puanları yüzde 10, 7. sınıftaki puanları yüzde 20, 8. sınıftaki puanları da yüzde 70 oranında etki edecek. 6, 7 ve 8. sınıfların yıl sonu başarı puanlarının ağırlıklandırmasına göre oluşan puan, öğrencinin bir sonraki eğitim basamağında devam edeceği okulu belirleyecek. Öğrencilerin gitmek istedikleri okullara yönelik olarak yaptıkları tercihler, puan esasına göre ve şeffaf bir şekilde değerlendirilecek ve liselere merkezi yerleştirme gerçekleştirilecek.

Devamsızlık dahi etkili
Liseye yerleştirmede puanların eşit olması durumunda “Tercih önceliği”, “Sırasıyla 8, 7 ve 6. sınıflardaki yıl sonu Başarı puanı yüksekliği”, “Okula özürsüz devamsızlık oranının azlığı”, “Doğum tarihinin daha sonra olması“, “Tercih başvuru tarihinde öğrencinin ikametine yakınlık durumu”na bakılacak.
MEB, okullarda yapılacak sınavlarda “yazılı” uygulamasından geçici bir süre vazgeçti. Sistem oturana kadar merkezi sınavlar test olarak yapılacak. Sistemin oturmasının ardından ise merkezi sınavların yazılı şeklinde yapılması hedefleniyor. Testlerdeyanlışlar da doğruları götürmeyecek.

Bakanlık son olarak Kazak sistemini incelemeye alırken, çocukların sadece merkezi sınav değil, 4 yıllık ders dışı performanslarının da liseye ve üniversiteye geçişte etkili olması kararlaştırıldı.

Her öğrenciye dosya
Her öğrenciye “dosya” açılması üzerinde durulurken, derslerden aldıkları notların yanı sıra ders dışı her türlü sosyal etkinlik yarışma ve başarılar da bu dosyaya eklenecek. Öğrencilerin gittikleri tiyatro, sinema, konser dahi bu dosyada yer alacak.
Yeni model belirleyecek
MEB, “Kazak Modeli”ni Türkiye’nin nüfus, öğrenci sayısı, bölgesel eğitim farkları ve eğitim yapısı gibi faktörleri dikkate alarak birebir uygulamayacak ancak testin yanında açık uçlu soru, öğrenci dosyası, her yıl okul tarafından genel kurallara göre sınav yapılmasını dikkate alarak yeni bir model belirleyecek.
Ev ödevleri artık değerlendirme dışı
Bakanlık, bu sisteme anne ve babaların müdahale etmemesi için ‘el becerileri’ni dikkate almayacak. Öğrencilere evde yapması için verilen ‘performans ödevleri’ni velilerin yapma ihtimaline karşın bu ödevler sınava etkili olmayacak ve dosyaya işlenmeyecek. Bu ödevler öğrencinin kendini geliştirmesi için verilecek.
Üniversite için ilk sınav 9. sınıfta
- Kazakistan’da 9. sınıfın sonunda girilen merkezi sınav öğrencinin aldığı eğitimi kanıtlaması için yapılıyor. Öğrenci 9 yıldan sonra isterse yüksekokula gidebiliyor ancak üniversiteye giremiyor. Üniversite için 10. ve 11. sınıfın okunması gerekiyor. Bu sınıflara geçişte de açık uçlu yapılan merkezi sınav devreye giriyor.
Seçmeli dersten sınav yapılıyor
- Merkezi devlet sınavı ise “açık uçlu” sorulardan oluşuyor ve 4 dersten yapılıyor; Matematik, Kazakça ya da Rusça, Seçmeli ders ile sınıf hangi alanı derinleştirerek okuduysa o dersten. Öğrencinin her yıl aldığı puan ile genel sınavdaki başarı puanı ile 10. ve 11. sınıfa geçebiliyor. Sınıf geçme de genel sınav da yazılı yapılıyor.
Her okunan ders için sınav yok
- Öğrenciler Matematik ve Kazakça’dan sınava giriyor. 9 yıllık eğitimi boyunca en fazla aldığı alan ile ilgili sınava giriyor. Örneğin öğrenci fizik, kimya biyoloji ya da felsefe gibi bir alana girdiyse bu derslerden birisiyle ilgili sınava giriyor. Ayrıca istedikleri ve eğitimini gördükleri bir seçmeli dersten de soru sorulabiliyor.
İşte Kazak eğitim sistemi
- Öğrenciler üniversiteye girmeden önce 11 yıllık eğitim almak zorunda. İlk 9 yılı mecburi. Üniversiteye gitmek isteyenler 10 ve 11. sınıfı okumak zorunda. Ortaokul 9. sınıfın sonunda bitiyor.
- Öğrenciler, birinci sınıf hariç her bir sınıf sonunda, aldıkları derslerden okullarının hazırladığı sınava tabi tutuluyor. Yıl içinde aldığı performans puanları ve sınav sonucuna göre göre öğrenci 1 ila 5 arasında puan alıyor. Öğrenci; 3, 4 ve 5 puan alırsa üst sınıfa geçebiliyor. 1 ve 2 alırsa sınıfta kalıyor ve sınıfı yeniden okuyor. Sınavlar açık uçlu yapılıyor.
Açık uçlu soru tekniği nedir?
Açık uçlu sorularda öğrenciye sadece soru veriliyor. Cevap seçeneği bulunmuyor, herhangi bir yönlendirici bilgi de verilmiyor. Öğrenciye adayı “konuşturacak” ya da “yorum yaptıracak” sorular soruluyor. Sorular adayın “analiz”, “sentez” ve “değerlendirme” yeteneklerine ulaşmayı hedefliyor. Bazı örnekleri şöyle:
- Açık uçlu matematik sorusu: Ayşe pazardan 6 limon alacaktır. 1 satıcı 2 limonu 75 kuruşa, diğer satıcı ise 4 limonu 1 TL’ye satmaktadır. Merve hangi satıcıdan 6 limon alırsa daha mantıklı davranmış olur, neden?
- Açık uçlu sosyal bilimler sorusu: Akut, Türk Kızılayı ve Sivil Savunma Örgütünün ortak amaçları nelerdir?
İşte size açık uçlu bir sınav sorusu
- Açık uçlu Türkçe sorusu: “Kitaplar ömür boyu yanı başımda, elimin altındadır. Yaşlılığımda ve yalnızlığımda avuturlar beni. Sıkıntılı bir avareliğin baskısından kurtarır, hoşlanmadığım kişilerin havasından dilediğim zaman ayırırlar beni. Fazla ağır basmadıkları, gücümü aşmadıkları zaman acılarımı törpülerler. Rahatımı kaçıran bir saplantıyı başımdan atmak için kitaplara başvurmaktan iyisi yoktur, hemen beni kendilerine çeker, içimdekinden uzaklaştırırlar.”
Parçaya göre kitaplar yazar için ne ifade etmektedir?
Cevaplar:
- Kitaplar, yazar için vazgeçilmezdir; hayatta her zaman onlara ihtiyaç duymuştur ve hep duyacaktır. (10 puan)
- Kitaplar, yazar için gerçek bir dost gibidir; yazar içini onlara açar, yalnız kaldığı zamanlarda onlar hep yazarın yanındadır (9 puan)
- Kitaplar, yazar için gerçek dünyadan bir kaçıştır. Acılarını unutmak ya da rahatlamak için kitaplar en iyi yol, vasıtadır. (9 puan)
- Yazarın kendisine en yakın bulduğu şey kitaptır. Zaman zaman kendi iç aleminden dahi uzaklaşıp onların dünyasına girer. (8 puan)
- Kitaplar, yazarın boş vakitlerini güzel ve verimli geçmesine yardımcı olan araçlardır. (7 puan)
Yanlış cevaplar:
- Yazar kitap okumakta zorlanmakta, vakit ayıramamaktadır.
- Yazar, sadece sıkıntılı dönemlerinde ve yalnız olduğu zamanlarda kitap okumaktadır.
- Yazar, hoşlanmadığı kişilerin havasından dilediği zaman ayrılmak için kitap okumaktadır.



2013 sbs konuları işte bunlardı
KISACASI 2014 yılı genel anlamda okul derslerinin de öneminin arttığı bir yıl olacak. Öğrencilerin ve Velilerin bunu bilerek hareket etmesi gerekiyor.

18 Ağustos 2013 Pazar

DERS ÇALIŞMAYA NEREDEN BAŞLAMAK GEREK? EN KISA SÜREDE NET YÜKSELTME TEKNİKLERİ

EN KISA ZAMANDA BU SORULARIN CEVAPLARINI SİZLERLE PAYLAŞACAĞIM.TAKİPTE KALIN.

2013 KPSS 2013 ALES 2013 LYS verileri

2013 kpss verileri



2013 ales ilkbahar verileri


2013 Lys veriler

YGS'deki testler ve kapsamı ile YGS Puan Türleri


LYS'lerdeki Testler ve Puan Türleri




15 Ağustos 2013 Perşembe

DERS PROGRAMI NASIL HAZIRLANIR? VERİMLİ DERS PROGRAMI YAZMA TAKTİKLERİ

BİR ÖNCE Kİ YAZIMI OKUMADAN BUNU OKUMANIZI TAVSİYE ETMEM. ÖNCEKİ YAZIYA BUYRUN:
SINAV TAKVİMİ VE BUNA GÖRE DERS PROGRAMI HAZIRLAMANIN İNCELİKLERİ

DERS PROGRAMI NASIL HAZIRLANIR? VERİMLİ DERS PROGRAMI YAZMA TAKTİKLERİ  UYGULAMALI ÖRNEKLER VE SINAV NETLERİNİ ETKİLEME İSTATİSTİKLERİ İLE BURADA SİZLERLE OLACAK. O ZAMANA KADAR KAFANIZ ANKARA KAFASINDA OLSUN.



SINAV TAKVİMİ VE BUNA GÖRE DERS PROGRAMI HAZIRLAMANIN İNCELİKLERİ

Ağustos ayının tam ortasındayız. Bu ayı saymazsak Eylül ayı ile başlayacak bir Survivor (Evet tam bir Survivor beyler bayanlar burada şaka yok burada her şey gerçek)  bizi bekliyor. Yaklaşık 7 ay sonra ise YGS ile gerçekler gün yüzüne çıkmaya başlayacak. Klişe rehberlikçiler gibi sizi zorlu bir maraton bekliyor demedim fark ettiyseniz. Çünkü ÖSYM boş durmuyor Allah için. Yılın 2. ve 8. ayları hariç her ay bir sınav var. Ben burada bizim uzmanlık alanımız olan sınavlardan bazılarına yer verdim.(misal DGS'de uzmanlık alanımız ama onu şimdilik es geçtim.Nedenleri yazının devamında) Şimdi herkes ders programı yapma derdinde farkındayım. Bilen/bilmeyen,lise sona geçen/mezun olan herkes kendine bir harita çizme gayretinde bununda farkındayım. Öncelikle şunu unutmayın basit planlar her zaman zihni rahatlatır. Şimdi bende size kişiye özel basit bir yol haritası çizeceğim. Bunu hemen hemen her sene bu sınavlara giren bir öğretmen/öğrenci gözüyle yapacağım.

Yukarıda Ağustos 2013'ü saymayarak bir zaman çizelgesi yaptım. Şimdi sınava girecekleri 4 kategoriye ayıracağım kusura bakmazsanız:

Cehalet Erdemdir Derler Ya
ZEKİ AMA APTAL 

( Konularda eksiği olmasının yanında farklı soru tiplerine aşina olmayan, yazı da yatarak geçirmiş ehli keyif öğrenci bir nevi sefa düşkünü)  


ZEKİ AMA ÇALIŞMAYAN

( Biraz çalışma ile konuları bitirebilecek fakat bol soru çözmesi gereken, kafası karışık hayalperest)


ZEKİ VE METİN 

( Konuları bitirmiş,ununu elemiş eleğini duvara asmış, bol tekrar ve pekiştirme amaçlı soru çözecek öğrenci tipi.Bir kişi gibi görünmesine karşın iki kişilik işi bitirmiştir.)


ZEKİ AMA MEZUN

( Mezun ise zaman sıkıntısı olmadığı için zamanı en iyi şekilde değerlendirmesi gereken kişi. Mezun olmasına rağmen "ZEKİ AMA APTAL" durumunda ise işi biraz zor)

ÖĞRENCİ PUSULASI'nın bu noktada devreye girmesi gerekiyor. YGS'ye 7 ayımız var. Bunun 4 ayını YGS ile LYS 'nin ortak konularını bitirerek ve bol çözümlü soru çözerek geçirmemiz şart. Bu 4 ayın sonunda YGS konusu kalmamalı ve eğer dershaneye gidiyorsak dersleri/konuları zaten biliyor olmamız gerek. Bol bol çözümlü kaynak ve deneme alın. Tabi ki iyi ve çözmeye değer yayın evlerinin kaynakları olmalı. En iyi sınav kitapları listesini ilerde yapacağım inşallah. Nerede kalmıştık?

İlk 4 ay YGS konuları bitecek ve LYS ile benzer konuları tamamlanacak. 1 ay ölümüne çözümlü soru ve eksik konuları pekiştirmek için farklı çalışmalar yapılabilir. Geriye kaldı 2 ay. Bu 2 ay kaliteli/çözümlü deneme sınavları alarak VERİN GAZI VERİN COŞKUYU. Sonuç hem sizi hem çevrenizdekileri olumlu anlamda şok edecektir eminim.

Bu program YGS'ye kadar olan 7 aylık dilimi kaba taslak nasıl geçirmeniz gerektiği konusunda size fikir vermiştir umarım. Detaylara ve ince işlere zamanla gireceğiz. 

SİZİN ÇOCUKTA MI DUNKOF*? VELİ,ÖĞRENCİ VE ÇARESİZLİK REFLEKSİ

Herkes kazananlara imrenir. Kiminin halasının kızı Tıp Fakültesini kazanmıştır; kiminin amcasının oğlu afili bir mühendislik fakültesini.Üstelik sınava ilk girişlerinde kazanmışlardır. Veli iseniz kendi çocuğunuzu bu çocuklarla kıyaslar durursunuz. Bizim çocuk " zeki ama çalışmıyor" diyerek hem kendinizi hem çevrenizi rahatlatmaya çalışırsınız. Kimse kendi çocuğu için  " salak yemin ederim geri zekalı bu çocuk "  demez kolay kolay. Özel okula gönderecek durumunuz varsa zaten dershaneye gidiyordur kesin. Eğer devlet okuluna gidiyorsa dershaneye gitmeden de olmaz. Ama bunların hepsi çaresizlik refleksinden başka bir şey değildir. Çünkü ülkemizde neredeyse her sene sınavlarda ufak ya da büyük çapta değişiklik oluyorken ailelerin eğitim sistemini takip etmeleri imkansızdır haliyle. Ki bir çok dershane ve okul bile sistemi yüzeysel takip ederken. Buradan çıkaracağımız iki temel şey var : 1-OKUL NE VERDİ? 2-DERSHANE NE VEREBİLİR?


ÖZELLİKLE DEVLET VE BİR ÇOK ÖZEL OKUL YAŞLI VE SİSTEMİ İYİ ANALİZ EDEMEYEN ÖĞRETMENLERLE DOLU. DEVLETTE 65 yaşına kadar öğretmen bulunabilirken(Türkiye'de memurların %26'sı öğretmen) özel okul daha ucuz maliyetli yaşlı öğretmen ya da neredeyse asgari ücretli deneyimsiz genç öğretmen alma eğiliminde oluyor. 


ÖĞRENCİLER İSE NE EVDE NE OKULDA KENDİLERİNİ İYİ İFADE EDEBİLİYOR. ÇÜNKÜ ARALARINDA EN AZ İKİ NESİL FARKI OLAN ÖĞRETMENLERDEN DERS ALIYORLAR. ÜSTELİK BİRDE BİLGİLERİ SINAV ORTALAMASININ ALTINDA İSE DERSHANEDE DENEYİMSİZ VE GENÇ HOCALARA EMANET EDİLİYORLAR. AİLELERDE BUNU ÖLÇEBİLECEK BİLGİYE SAHİP DEĞİL. KISACASI EĞER ÖĞRENCİNİN DURUMU ZATEN PEK PARLAK DEĞİLSE NE DERSHANE NE DE OKULDA İYİ HOCALARLA KARŞILAŞMA İHTİMALİ VAR.


SONUÇ OLARAK HEM PARA HEM ZAMAN KAYBEDİYORSUNUZ.


ZAMAN GEÇTİKÇE KAFA KARIŞIKLIĞI ARTIYOR. HEM ÖĞRENCİ HEM AİLE NE YAPACAĞINI BİLMİYOR. DÜZENSİZ DERS ÇALIŞMA GAYRETLERİ, YENİ DERSHANELER, OKUL DERSLERİ YA DA MEZUN OLMANIN VERDİĞİ ANLAMSIZLIK HİSSİ GİT GİDE YÜK OLMAYA BAŞLIYOR.


PEKİ NE YAPMALI???

EĞİTİM KOÇLUĞU VE  " NE YAPACAĞIM ŞİMDİ BEN" 

yazısını okumayı unutmayın.

* Bizimkiler dizisini izleyenler hatırlayacaktır. Doğru yazılımı DUMMKOPF'tur.

10,11,12. sınıf haftalık ders tablosu ve Tüm YGS,LYG konuları



Milli Eğitim Bakanlığının 2013-2014 yılları için yeniden düzenlediği YGS ve LYS konu içerikleri ile 10,11,12. sınıf haftalık ders tablosunu ilgili resimlere tıklayarak indirebilirsiniz. Bir çok veli,öğrenci hatta eğitimci konuları ve öğrencinin ders programını bilmeden sınava hazırlık yapıyor. Elinizin altında bulunsun.




2014 YGS FELSEFE VE DİN KONU DAĞILIMI VE ANALİZİ


2013 Felsefe ve Din YGS sorularının dikkat çeken özellikleri:


  • Felsefe ve Din sorularının önemli yanı kavramlara aşina olmak ve bunları yorumlayabilmek.


2014 Felsefe ve Din YGS sorularında muhtemelen bizi bekleyen şeyler şunlar:


  1. Geçmiş yıllara paralel sorular geldiği ve yine benzer sorular geleceğini söyleyebiliriz. 2014 YGS bu sene ki sorular gibi olumsuz soru kökü ile gelebilir.

2014 YGS COĞRAFYA KONU DAĞILIMI VE ANALİZİ


2013 Coğrafya YGS sorularının dikkat çeken özellikleri:


  • Coğrafya soru sayısı 12'ye düşürüldüğü için birden fazla konu birbiri ile ilişkilendirilerek sorular sorulmuştur.
  • Geçmiş yıllara göre normal ama az soru ile çok konu taranması ön plana çıkmıştır.
  • 9 ve 10'uncu sınıf eğitim içeriğinden hazırlanmış sorulardı.
2014 COĞRAFYA YGS sorularında muhtemelen bizi bekleyen şeyler şunlar:

  1. Geçmiş yılların konuları iyice taranmalı ve genel kavramlar iyice öğrenilmeli.
  2. 2013 yılında grafik sorusu çıkmadığı için 2014 yılında grafik sorusu çıkma ihtimali bir hayli yüksek.
  3. Güncel soruları gazete ve haber izleyerek çözme ihtimaliniz var.


2014 LİSANS KPSS TEST KAPSAMI,KONU İÇERİKLERİ




14 Ağustos 2013 Çarşamba

2014 KPSS GENEL BİLGİLER


2013 ALES KAPSAMI,TEST AĞIRLIKLARI VE GENEL BİLGİLER



Aşağıda yazılan kapsam,soru sayısı ve süre değiştiği için üstteki yazıyı okuyunuz...


2014 YGS TARİH KONU DAĞILIMI VE ANALİZİ


2013 Tarih YGS sorularının dikkat çeken özellikleri:


  •     Öncüllü soru sayısı azaltıldığı için bilgi sorularında artış görülmüştür.
  •       Olumsuz soru kökü ile sorulan soru sayısı artmıştır.
2014 MATEMATİK YGS sorularında muhtemelen bizi bekleyen şeyler şunlar:


  1. Öncüllü olan soruların azalması ya soruyu doğru ya da yanlış cevaplamaya götürür. Fikir yürütmek zorlaşır. Kısaca biliyorsan yaparsın.
  2. Olumsuz soru kökü soruyu algılamayı zorlaştırmak ve beyini biraz daha yormak için kullanılır. Soruları dikkatle okumalı, soru kökünün altı çizilmeli ve öyle çözülmelidir.
  3. Benzer tarih konu kapsamı olan sınavların çıkmış soruları çözülebilir. Çözümlü kaynaklar kullanmakta fayda vardır.

2014 YGS GEOMETRİ KONU DAĞILIMI VE ANALİZİ



2013 Geometri YGS sorularının dikkat çeken özellikleri:

·         Kolay üçgen sorularından yoktu; onun yerine kolay yamuk sorusu vardı.
·         Katı cisim sorusu zordu ama diğerleri normal denecek düzeydeydi.

2014 MATEMATİK YGS sorularında muhtemelen bizi bekleyen şeyler şunlar:


1.       İç içe geçmiş ve bütün kuralları görebileceğimiz geometri soruları çözmekte fayda var.

2014 YGS MATEMATİK KONU DAĞILIMI VE ANALİZİ


2013 Matematik YGS sorularının dikkat çeken özellikleri:

·         Her ÖSYM sınavı gibi matematik git gide zaman alıcı olmaya başlamış gözüküyor.
·         3-5 arası zor denebilecek soru vardı. Geneli yapılabilir seviyede idi.

2014 MATEMATİK YGS sorularında muhtemelen bizi bekleyen şeyler şunlar:

1.       Daha fazla zaman harcatan sorular çıkacağı muhtemeldir.

2.       Zaman alan soru tiplerinden bolca çözmek ve pratik çözüm yolları bulmak şarttır.

2014 YGS TÜRKÇE KONU DAĞILIMI VE ANALİZİ


2013 Türkçe YGS sorularının dikkat çeken özellikleri:

·         Daha kısa ve net sorular  ( Şunu unutmamak lazım ki soru kısa ise zorluk derecesi yüksek olabilir)
·         Anlatım bozukluğu ve yazım kuralları soruları tekrar çıkmaya başladı.
·         Dil bilgisi soruları eskiye nazaran yeniden arttı.

2014 TÜRKÇE YGS sorularında muhtemelen bizi bekleyen şeyler şunlar:

1.       Soru dağılımı daha da çeşitlenebilir.
2.       Klasik paragraf soruları yerine ALES vari düşündürücü paragraf soruları gelebilir. Bu yüzden ALES soruları çözmek fayda sağlayabilir.

3.       Dil bilgisi, anlatım bozukluğu ve yazım kurallarını göz ardı etmemek lazım. ÖSYM her konuya en az bir tane bile olsa önem vermek istiyor. Bu sayede kapsamı genişletmiş oluyor.