Subcribe to our RSS feeds Join Us on Facebook Follow us on Twitter Add to Circles

13 Ocak 2015 Salı

Siyaset içermez Kitap İçerir:Erdoğan'ın önerdiği kitaplar: SINAVLARDA ÇIKMA POTANSİYELİ OLAN KİTAPLAR


Özet geçiyorum : Cumhurbaşkanı Erdoğan Başbakan iken 17 Haziran 2014 tarihli grup konuşmasında Zeytin dağı kitabından ve Medine müdafaasından bahsetmişti. Sonrada 5 Temmuz 2014 günü yapılan KPSS'de ise bu 2 konudan soru çıkmıştı. Bu işin haber değeri taşıyan kısmı ama asıl önemli olan sevelim ya da sevmeyelim Erdoğan'ın bir moda oluşturduğu ve çevresindeki etkinin yansımalarının her alanda vuku bulması kısmı. Bu yüzden şimdiye kadar hiç bir sitede olmayan bir bilgi üzerinde durup bundan sonraki sınavlara girecek arkadaşlara ( KPSS olması şart değil) bir derleme oluşturdum.


Bu derleme Erdoğan'ın gerek gençlere gerek partililere önerdiği kitaplar olmakla beraber kabinesine de tavsiye ettiği kitaplardan oluşuyor. Tabi Erdoğan tavsiye ediyor diyoruz ama bunu yapan bir organizasyon var. 2013 yılında AK Parti Ar-Ge Başkanlığı'da Süleyman Soylu ile birlikte AK Parti Kütüphanesi görevlileri bu kitap özeti işini yürüttüğünü okumuştum. Onu da eklemeden geçmeyelim. 

Yukarıda bahsettiğim grup konuşmasında Zeytin Dağı kitabının yazarı olarak yanlışlıkla Yakup Kadri Karaosmanoğlu dediği için ilk yazar olarak ondan başlamak gerek aslında. Çünkü Yakup Kadri ile Falih Rıfkı Atay'ın yazar olarak ilişkisi olduğu için bu karışıklık olmuşta olabilir. Nedeni ise çok açık: " Hem birlikte makale yazmışlardır, hem de Yakup Kadri Zeytin Dağı'ndan övgü ile bahseden methiyeler düzmüştür. Belki bu karışıklığın sebebi bu olabilir.






























Falih Rıfkı Atay'ın Zeytindağı adlı eseri ve Fahrettin Paşa'nın Medine Müdafaası'nı anlatan eserler sınavlarda soruldu ama yine de aklınızın bir köşesinde dursun. Ki bende bu iki kitabı okumadığım için (e-kitaplarına yüzeysel olarak baktım sadece) en kısa zamanda okuyacağım.

Her ortamda kendilerinden bir sözün paylaşıldığı ve aslında son derece fenomen olan Mevlana, Yunus Emre, Hacı Bektaş Veli, Hacı Bayram Veli'yi zaten kesin bilmelisiniz. Kitapları nelerdir,hayatları ve kitaplarının içeriği hakkında kısa bilgiler mutlaka faydalı olacaktır.


Şair ve yazar olarak özellikle sürekli ismi zikredilen iki kişi ''Safahat'' ın yazarı ''Mehmet Akif Ersoy'' ve  Üstad Necip Fazıl Kısakürek ve Sakarya şiirini es geçmemek gerek. (Çile'yi unutmamalı) Ayrıca her ne kadar ikinci yeni ile pek bir gönül bağı olduğunu düşünmesem de (Belki Sezai Karakoç ekolünün ya da kısmen İsmet Özel'in etkisi sayılabilir) Erdoğan tarafından söylenen "Şair Ece Ayhan'ın şu dizesini ben geçmişte de birkaç kez alıntılamıştım; 'Biz, tüzüklerle çarpışarak büyüdük'. sözleri ile Ece Ayhan'a vurgu yapmak gerek. Bu dizeler Ece Ayhan'ın "Yalınayak Şiirdir"inden alıntı. Bu açıdan şairin Devlet ve Tabiat (1973) kitabı aklımızın bir köşesinde dursun. Tabi MEB tarafından Ece Ayhan ve Reşat Nuri'nin bazı eserlerinin sansüre uğradığını daha önce yazmıştım. Bence bu yanlıştı çünkü öğrenciler zaten kitap okumadığı için sansüre de gerek yoktu.

Cemil Meriç'i ise asla unutmamak gerekir ki düşünce tarihimizin en cool şahsiyetlerinden biridir.Bu açıdan fikirlerine önem vermek gerekiyor. Bu açıdan günümüzde Alev Alatlı'da bu çembere dahil edilebilir.

Bunun dışında Ak parti Genel Merkez, Kadın Kolları ve Gençlik Kolları, MKYK üyeleri, bakanlar, bakan yardımcıları, milletvekilleri, vekil danışmanları, belediye başkanları, il başkanları, ilçe başkanlarına gönderilen kitaplar (daha doğrusu kitap özetleri) de görmezden gelinmemesi gereken yazarlarla dolu. Açıkçası ilginç yazarlar var içerisinde.

Stephen Trombley'in "Modern Dünyaya Yön Veren 50 Düşünür" adlı kitabının özetini gönderdi.
Okuma çalışmasında yer alan diğer 22 kitap şöyle:

İmam Gazali - Yöneticilere Tavsiyeler
Zbigniew Brzezinski - Stratejik Vizyon: Amerika ve Küresel Güç Buhranı
Narcis Serra - Demokratikleşme Sürecinde Ordu
Ha Joon Chang - Sanayileşmenin Gizli Tarihi
Charles J. Rosebault - Selahattin Eyyubi İslam'ın Kılıcı
Farabi - İdeal Devlet
Kemal Karpat - Kısa Türkiye Tarihi
Mohammad Reza Djalili ve Thierry Kellner - Arap Baharı Karşısında İran ve Türkiye
Füsun Türkmen - Kırılgan İttifaktan 'Model Ortaklığa' Türkiye ABD İlişkileri
James Carville ve Stan Greenberg - Bütün Mesele Orta Sınıf, Akılsız!
Beril Dedeoğlu - Değişen Dünyada Yeni Dengeler
Şirin Elçi - İnovasyon
Nouriel Roubini ve Stephen Mihm - Kriz Ekonomisi: Finansın Geleceğine Dair Hızlandırılmış Bir Kurs
Mazhar Bağlı - Modernizme Direnen Estetik
Ahmet T. Kuru - Pasif ve Dışlayıcı Laiklik
Vali Nasr - İslami Sermayenin Yükselişi
Kurtubalı İbn Rüşd - Siyasete Dair Temel Bilgiler
Mustafa Armağan - Satılık İmparatorluk
Ian Morris - Dünyaya Neden Batı Hükmediyor (Şimdilik)
Charles Eisenstein - Kutsal Ekonomi
Umit Hassan - İbn Haldun Metodu ve Siyaset Teorisi
Nathalie Tocci - Türkiye'nin Avrupadaki Geleceği

Arada vasıfsız yazarların kitapları da reklam amaçlı olarak gündeme gelmiyor da değil. Mesela Turgay Güler'in son romanı Ruhlar Kuyusu. Kitaptan çok üçüncü sınıf bir kurgu kitabı. Şahsen buna ayıracak zamana  Neil Gaiman okuyun daha iyi olur.

Ak parti gençlik kollarına tavsiye edilen kitapları göz ardı etmeyin derim. Ve bunu siyasi bir duruş olarak asla algılamayın. Zaten sorunumuz kitap değil sorunumuz okumamak. Sorunumuz dünyayı ve olan biteni algılamamak.İyi okumalar (ya da daha bizcesi ile iyi ezberlemeler)


www.ANKARAKAFASİ.com ve www.HACİHOCA.com birer sosyal sorumluluk projesidir.Ankara 
Kafası makul ücretlerle özel ders,eğitim koçluğu ve danışmanlık yapar.Hacı Hoca ise ücretsiz video ders ve materyal üretir. Amacım uzun vadede bu iki platformu daha geniş kitlelere ulaşması ve tamamen ücretsiz bir hale gelebilecek noktaya gelmesidir. Bu yüzden bu projeyi destekleyebilir ve sevdiklerinize tanıtabilirsiniz. türkiye özel ders,ankara özel ders,eğitim koçluğu,eğitim danışmanlığı,birebir ders,online özel ders,kişiye özel materyallerle özel ders,kpss tercih danışmanlığı,ales eğitim danışmanlığı,teog ygs kpss dgs ales özel ders

Hiç yorum yok:

YAZ YORUMU AL CEVABI

Yazılarımın ve Çalışmalarımın ancak SİZİN YORUMLARINIZLA daha iyi hale gelebileceğini unutmayın! Yorumlarınızı anlaşılır bir dille,herkese faydalı olabilecek içerikle,klişe ve tekrar ifadelerden arındırılmış bir biçimde yazdığınız için TEŞEKKÜR EDERİM.