Subcribe to our RSS feeds Join Us on Facebook Follow us on Twitter Add to Circles

26 Aralık 2014 Cuma

ÖYP için YENİ YIL AYARI: ÖYP'de SON DEĞİŞİKLİKLER




Malum akademisyen olmak için ÖYP gibi bir akademisyen yetiştirme sistemimiz var. Bunun içinde öncelikle:

  1. Yüksek bir ALES puanı ( en düşük bölüm için bile 70 gerek)
  2. Yüksek bir ortalama ( 4 üzerinden en az 3 olması gerek)
  3. Ve yabancı dil puanı ( en az 65 puanınız varsa bir daha uğraşmazsınız YDS ile)



Geçen hafta yani 20 Aralık 2014  Tarihin Arka Odası programında Erhan Afyoncu ÖYP ile alımın saçmalığından bahsedince ve üstüne böyle bir değişiklik gelince açıkçası biraz şaşırdım. Bunu da ilk yazan olduğumu kayıt altına alalım:) 

DEĞİŞİKLİK NE Mİ?

İlgili madde aynen şöyle: 

MADDE 5- (1) ÖYP kapsamında araştırma görevlisi olarak atanmak üzere başvuran her bir aday için ya da program gereğince bir ÖYP yükseköğretim kurumuna lisansüstü eğitim-öğretim görmek amacıyla başvuran her bir ÖYP araştırma görevlisi için bir ÖYP puanı hesaplanır.

(2) ÖYP puanının hesaplanmasında lisans not ortalamasının 
% 35'i, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavı (ALES) puanın % 50'si ve varsa yabancı dil sınavı puanın % 15'i dikkate alınır. (Değişiklik 25.12.2014 tarihli Genel Kurul Kararı ile yapılmıştır.) 

Bu puan en son girilen ALES ve yabancı dil sınav sonuçlarına göre güncellenebilir. Adayların mezun oldukları alanlardaki başvurularında söz konusu puanlar arasında 10 puana kadar yüzdelik oranlarını artırmaya veya eksiltmeye ve ÖYP puanını % 10'a kadar artırmaya YÖK Yürütme Kurulu yetkilidir.
(3) Yürütme Kurulu, programın nesnel, etkin, verimli ve dengeli bir biçimde yürütülebilmesi için gerekli tedbirleri alır.



not: İlgili tarih programında 1. Dünya savaşının 100. yıl dönümü dolayısıyla epey bilgi verildi. Bu konuda ilgili olanlar Prof. Dr. Cemalettin Taşkıran kitaplarına göz atılabilir.

Okumak istersen 


Hiç yorum yok:

YAZ YORUMU AL CEVABI

Yazılarımın ve Çalışmalarımın ancak SİZİN YORUMLARINIZLA daha iyi hale gelebileceğini unutmayın! Yorumlarınızı anlaşılır bir dille,herkese faydalı olabilecek içerikle,klişe ve tekrar ifadelerden arındırılmış bir biçimde yazdığınız için TEŞEKKÜR EDERİM.