Türkiye genelinde devlete bağlı 341 sağlık meslek lisesi varken bu gün özel sağlık meslek liseleri de 200'e ulaşınca daha bundan 4-5 sene öncesinde bir elin parmak sayısını geçmeyen sağlık meslek liselerinde bir patlama yaşandı. Sebep özellikle ailelerin ve öğrencilerin bir an önce meslek edinmek istemesi yani iş umudunu arttırmak. İnsanların meslek edinme adına okul seçmesi çok yanlış bir seçim yolu değil ama Sağlık Meslek liselerinin sağlıksız büyümesi hayal kırıklığına neden olabilir.
NEDEN Mİ?
- Özellikle Özel Sağlık Meslek Liselerinde okuyan öğrencilerin temel bilgileri ne yazık ki vahim durumda. Çünkü zaten bu öğrenciler SBS ile iyi puanlar alamayan ve aileleri ya da çevreleri tarafından hiç bir şey olmayacağına sağlık elemanı olsun düşüncesi ile bu okullara gönderilen çocuklar.
- Zaten temel türkçe-matematik-fizik-kimya-biyoloji-tarih-coğrafya bilgileri eksik olan bu çocuklarımız birde sağlık meslek lisesine gidince bu derslerden tamamen uzaklaşıyorlar.
Bunun bir kaç NEDENi var:
Sağlık meslek liselerinin ders programı temel sayısal ve sözel derslere uygun değil. Aşağıda sağlık meslek liselerinin ortak ders programından bir görüntü var. Bu çocuklarımız 9. sınıftan sonra ne matematik ne biyoloji ne tarih ne de coğrafya dersi görüyorlar. Daha doğrusu sınavlara yönelik hiç bir ders görmedikleri gibi zaten temeli olmayan öğrenci tamamen köreliyor.
Biraz olayı fark eden aileler öğrenciyi dershaneye gönderiyor ama temeli olmayan öğrenci diğer öğrencilerin içinde kaybolup gidiyor. Bilemediklerini soramıyor. Eksiklerini tamamlayamadığı gibi diğer öğrencilerle arasındaki farkı görüp dersten soğuyabiliyor.
Liseyi bitirse bile tek gireceği yer Özel bir sağlık kuruluşunda sağlık ara elemanı olmak. Özel sağlık kurumları da öğrenciyi kabul ederse! Etmeme ihtimali bundan 3-4 sene sonra epey fazla.
Örnek ders programında ortak derslerin ne kadar yetersiz olduğunu sizde rahatlıkla görüyorsunuz.
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu diyor ki :
"Sağlık meslek liseleriyle ilgili bir düzenleme planlıyoruz, yarın son şeklini verditen sonra da torba tasarı içine konabilirse ek madde olarak koyacağız, olmazsa ayrı bir tasarı hazırlayacağız. İki yıl önce 5 yıl uzatılmış. İki yıl önce 5 yıl uzatılırkenki veriler, bize yeni bir 5 yıl uzatma projeksiyonunu vermiş. Çünkü o zaman özel sağlık meslek liselerine başvurular bin 800'lerde. Bu yıl 33 bin-36 bin. Bu seneye 50 bin olacak demektir. MEB'in kamu meslek liselerinde de başvuru anormal artmış. Bu yıl için 70 bin kayıt var. Bu kayıt 2-3 yıl önce 22 bindi. Bizim önümüzdeki yıldan itibaren bir yeni düzenleme, yeni projeksiyonu getirmemiz lazım. O nedenle gerek özel sağlık meslek liselerinden gerekse MEB'e bağlı kamu meslek liselerinden mezun olacak arkadaşlarımıza hemşire, ebe diploması değil yardımcı hemşire, yardımcı ebe veya yardımcı sağlık teknisyeni şeklindeki bir düzenlemenin altyapısını hazırladık. Eğer öğrenci üzerine 4 yıl lisans yapıyorsa hemşire, ebe, sağlık teknisyeni olacak. Yoksa 4 yıl okuyanların yardımcısı olacak. Bunların yapacakları görevleri de tarif edeceğiz. Bunu yönetmeliklerle düzenleyeceğiz.''
Bu da şu demek Türkiye'de 600 civarı sağlık meslek lisesi var ve her geçen gün artıyorsa Sağlık meslek lisesi mezunu öğrenciler daha iyi yerlere gelmek istiyor ve iş sahibi olmak istiyorlarsa işin yolu yine YGS-LYS ve KPSS'den geçiyor. Alternatif bir yol olarak ise DGS'den.
Çünkü 3-5 seneye ortalık sağlık ara elemanından geçilmeyecek. Özel sektör en iyi sağlık elemanını seçmek için çıtayı yükseltecek ya da çok düşük ücretlerle eleman çalıştıracak.
Daha iyi ve temel derslerde başarılı olan öğrenciler Kpss ile atanacağı gibi lisansı tamamlayarak daha iyi bir yere gelebilecekler. Yoksa işlerin ilerde daha kızışacağı kesin görünüyor.
Gerek Sağlık Bakanlığı gerek Milli Eğitim Bakanlığı sağlık meslek liselerinde ki bu sağlıksız gidişe alternatifler getirmezse ve her önüne gelen özel sağlık meslek lisesi açarsa yolun sonu karanlık.
Bundan fazla değil 10 sene sonra ne SAĞLIK SKANDALLARI ne TRAJİK ZAİYATLAR görmeye hazır olmak gerekir. İş işten geçmeden öğrencilere gereken eğitimin en iyisini vermeliyiz.
Hiç yorum yok:
YAZ YORUMU AL CEVABI
Yazılarımın ve Çalışmalarımın ancak SİZİN YORUMLARINIZLA daha iyi hale gelebileceğini unutmayın! Yorumlarınızı anlaşılır bir dille,herkese faydalı olabilecek içerikle,klişe ve tekrar ifadelerden arındırılmış bir biçimde yazdığınız için TEŞEKKÜR EDERİM.