Subcribe to our RSS feeds Join Us on Facebook Follow us on Twitter Add to Circles

22 Haziran 2015 Pazartesi

YGS-LYS GAZİLERİ MUTLAKA OKUYUN:Yeni Hayat üniversitesi



Merhaba öğrenci kardeş, merhaba sıcak pide, merhaba Knut Hamsun ve Açlık ve merhaba Televole,
Ben www.ankarakafasi.com dan Ünal Hoca. YGS ve LYS öyle ya da böyle rüzgâr gibi geldi geçti. O dershane terasında sigara içmeler, hormonların zirveye çıktığı, ergenliğin tavan yaptığı, denemelere bir girip bir girmemeler, arkadaşlarla ders çalışıyoruz ayakları kimi için kısa bir zaman kimi için uzunca bir ara tatile girdi artık. Tabi her şeyin bir sonucu olduğu gibi bu sınavlar yumağının da bir sonucu olacak. Sonuçlar kimisini teğet geçecek kimisini delip geçecek olsa da artık liseden mezun oldun be hacı! Bence önemli kısım tam da burası. Yani ister üniversiteye kapağı at ister mezuna kalmayı kafaya tak, sonuç tek bir adrese çıkıyor: “Lise bitti ya la”. Şimdi buradan sonrası aslında biraz sosyal mesaj içeren bir “hayat dersi” kıvamında olacak olmasına ama bu bildiğin bir dersten çok bir ağa bey nasihati gibi duracak. Bence dinle bu nasihatleri çünkü hayatın daha yeni başlayacak!


2015-2016 öğretim yılına başlayacak tüm kardeşlerime şimdiden hayırlı olsun. Hatta bu yazıyı 2016-2017 de başlayacaklara da şimdiden rezerve edelim. Ortalama olarak 2019-2020 yıllarında mezun olacak kardeşlerim sizlere sesleniyorum. Şimdiden geçmiş olsun. Lise boyunca öküz gibi test çözmekten başka bir şey yapmadığınız için üniversite tercihlerini de mütemadiyen siz yapmayacaksınız. Size dikte edilen, anne-babaların, akrabaların ya da öğretmenlerin size uygun görüp biçtiği bir meslek kılıfına girmenize çok az kaldı. Ha sanki karar sizde olsa çok mu matah bölümler seçeceksiniz o da işin ayrı tarafı. Kısacası iki ucu nutellalı değnekle karşı karşıyasınız. Ve dışarıya pek belli etmeseniz de içinizden “ ne bok yiyeceğim” demektesiniz. Bunları duyar gibiyim. Ama gerçek şu ki neredeyse ilkokulun sonundan beri sadece test kafası ile eğitim-öğretim yaptığınız ve bilimi böyle bir şey sandığınız için hayatla nasıl bir ilişki kuracağınız hakkında en ufak bilgi ve tecrübeye sahip değilsiniz. Üzgünüm gerçekler acı be hacı!


Bırakın mezun olacağınız bölüm hakkında genel bir bilgiyi birçoğunuz gideceğiniz bölümden mezun olunca tam olarak nerede çalışacağını, ortalama maaşları, ülkenin ve dünyanın mezun olacağınız zaman ki sosyo-ekonomik durumunu, mezun olacağınız bölümün iş imkânlarını, azılı rakiplerinizin miktarını, sistem içindeki asli vazifenizi ve bu işin hayat gayenizde ki yerini falan filan. Ben sizden bunları bilmenizi beklemiyorum ama en azından gireceğiniz bölümün ders programına bir baksaydınız iyiydi! Hangi dersleri okuyacaksınız mesela, onları sevecek misiniz,  o derslere hangi hocalar girecek, bu derslerin size katacağı hayat perspektifi ne olacak diye ufak bir beyin fırtınası yapmak gerekir diye düşünüyorum.

Ama hayatta ki tüm seçimlerimiz gibi üniversite seçimlerimizde “puanım ancak buna yetti” artık hayırlısı bilinci ile yapıldığı için umarım sizde aynı hataya düşmezsiniz.  Çünkü rehber öğretmeniniz o bölümde okumayacak. O BÖLÜMDE SİZ OKUYACAKSINIZ!   

Size söyleyeceğim ilk şey aslında bundan önce söylediklerimden tam olarak aksi istikamette olacak ve sizde şaşıracaksınız. Çünkü şimdi söyleyeceğim şey tam olarak şu : “ÜNİVERSİTE OKUMANIN PEK BİR ÖNEMİ YOK” ve açıkçası birçoğunuzun okuması ile okumaması arasında pek bir fark olmayacak. Ailenizin maddi durumu yerinde ise ailenizin parasını yiyecek, ailenin maddi durumu iyi değilse onların sırtından geçineceksiniz. Her halükarda devlete o kredileri (öğrenim kredisi, ne demek istediğimi zamanla anlayacaksın yavrum) paşa paşa ödeyeceksiniz. İlk sene biraz devlet (parası olanlar özel ) yurtlarında sürteceksiniz sonra yurt bana göre değil diye zırlayıp ( hatta yurt hakkında aileye bin bir türlü yalan dolan söyleyip) eve çıkmak isteyeceksiniz. Eve çıkmaktaki amaç daha iyi ve düzenli ders çalışmak ve bilim yapmak tabi ki olmayacak! Yurttan yakın arkadaşlarla eve çıkılacak ve o müthiş dostluk aynı evde geçen birinci yılın sonunda son bulacak. Kimi faturaları ödemeyi unutacak, kimi akşamları bile kahvaltı yiyecek, aldığınız sucuğun tadına bile bakamadan eve gelen misafir ve zibidi gonzalez tayfası evde ne var ne yoksa mideye gömecek. Biriken bulaşıklar,ev işleri, atılacak çöpler derken evi bok götürecek. Komşular size genel olarak ters ters bakacak. Evde sürekli bonzai partisi verdiğinizi, alem yaptığınızı sanacak. Oysa götünü bile yıkayamayan çocukların üniversiteliyim pozu her daim tetikte duracak. Sevgili-aşk-meşk işlerine dikkat ettiysen hiç girmiyorum bile. Oralara girince sende işin içinden çıkamayacaksın. Çünkü aslında hala daha büyümekte olan bir ergen olduğunu ancak mezun olunca kavrayacaksın.

Bütün her şeyi çok hızlı ve kaba hatları ile anlatıp geçtiğimi hatırlatayım. İlerde belki uzun uzun yazarım bunları. Şimdi asıl mevzua dönelim ve DOĞRU KARARI NASIL VERECEKSİNİZ ona gelelim.

Kardeşlerim spesifik  bazı bölümler dışında aslında doğrunun pek bir önemi olduğu kanısında değilim. Hayatta bazen doğru karar diye bir şey yoktur. Verdiğiniz kararın doğru çıkması için göstereceğiniz çaba asıl doğru olan şeydir. Çaba yoksa o karar kendiliğinden doğruyu bulamaz zaten. Peki nasıl bir ÇABA GÖSTERMENİZ GEREKİYOR birazda ondan bahsedelim.

ÜNİVERSİTEDE GEÇEN 4 yılın ardından boşuna okumuşum dememeniz için yapmanız gerekenler neler diye sorarsan:

DEVAMI ÇOK YAKINDA!!!

www.ANKARAKAFASİ.com ve www.HACİHOCA.com birer sosyal sorumluluk projesidir.Ankara Kafası makul ücretlerle özel ders,eğitim koçluğu ve danışmanlık yapar.Hacı Hoca ise ücretsiz video ders ve materyal üretir. Amacım uzun vadede bu iki platformu daha geniş kitlelere ulaşması ve tamamen ücretsiz bir hale gelebilecek noktaya gelmesidir. Bu yüzden bu projeyi destekleyebilir ve sevdiklerinize tanıtabilirsiniz. türkiye özel ders,ankara özel ders,eğitim koçluğu,eğitim danışmanlığı,birebir ders,online özel ders,kişiye özel materyallerle özel ders,kpss tercih danışmanlığı,ales eğitim danışmanlığı,teog ygs kpss dgs ales özel ders

Hiç yorum yok:

YAZ YORUMU AL CEVABI

Yazılarımın ve Çalışmalarımın ancak SİZİN YORUMLARINIZLA daha iyi hale gelebileceğini unutmayın! Yorumlarınızı anlaşılır bir dille,herkese faydalı olabilecek içerikle,klişe ve tekrar ifadelerden arındırılmış bir biçimde yazdığınız için TEŞEKKÜR EDERİM.