Subcribe to our RSS feeds Join Us on Facebook Follow us on Twitter Add to Circles

24 Ekim 2014 Cuma

TEOG 2014-2015 SINAV TARİHLERİ VE SINAV KAPSAMI







Burada da TEOG'da hangi konular çıkacak onlar yazıyor. Birinci sınava kadar olan yerler ile ikinci sınava kadar olan yerler ayrılmış vaziyette. Okul öğretmenleri kazanımlara göre sorular hazırlarlarsa öğrencileri TEOG konusunda daha başarılı kılabilirler. Her ne kadar MEB kendi kazanımlarına uygun soruyu her zaman hazırlamadığı olabiliyor. İşin Türkçesi MEB'in sağı sollu belli olmuyor! Bu açıdan hazırlanırken konuya ait farklı sorular çözerek ve bunların sınırlarını kaynak kitaplardan takip ederek yapabilirsiniz.

ÖRNEK OLMASI İÇİN ÜŞENGEÇ ÖĞRENCİLERİME ŞÖYLE BİR TABLO YAPTIM.



Dediğim gibi üsteki linklerden konu dağılımı hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.



ÖNEMLİ NOKTA İSE İŞTE TAM BURASI:

TEOG 2014-2015 de yani 26 Kasım 2014 TEOG-1 de mesela MATEMATİK konularından kaçar soru gelecek diye sorarsanız:

GEÇEN SENE

ÖRÜNTÜ VE SÜSLEMELER (FRAKTALLAR): 2 SORU 
DÖNÜŞÜM GEOMETRİSİ (YANSIMA, ÖTELEME, DÖNME): 2 SORU
 HİSTOGRAM: SORU ÇIKMADI
 ÜSLÜ SAYILAR: 8 SORU
 KÖKLÜ SAYILAR: 8 SORU

ÇIKTI.

BU SENE ÖRÜNTÜ VE SÜSLEMELERDEN: 4 Soru
DÖNÜŞÜM GEOMETRİSİNDEN: 4 Soru
TABLO VE GRAFİKLERDEN:2-3 Soru
ÜSLÜ SAYILARDAN İSE: 9-10 Soru 

Çıkacak gibi görünüyor. Çalışmalarınızı bu yönde gözden geçirmenizde fayda var.

23 Ekim 2014 Perşembe

E-BOLA NE OLA?

Sadece E-bola için değil bir çok hastalık türü için doğru düzgün bir açıklama,önleme metodu ya da bir çalışma yapılmamakta olduğu gibi akıl kayması yaşayacağımız beyanatlarda cabası olabiliyor. Sanırım daha çok ebola daha çok fırın ekmek yememiz gerekiyor. Oysa basit bir bilgilendirme, bir kamu spotu bu kadar zor olmasa gerek. ANKARA KAFASI bu konuya dikkat çekmek için basit bir logo hazırladı.Buyrun afiyet olsun...

19 Ekim 2014 Pazar

Engelli Anne Baba ve Kardeşleri ile Çalışma Modülü Eğitimi NEDİR NE DEĞİLDİR


Türk Psikologlar Derneğinin yürüttüğü IDP/234 eşit Erişim İçin Psikoloji Projesi kapsamında 18-19 Ekim 2014 tarihinde Ankara’ da yapılan "Engelli Anne Baba ve Kardeşleri ile Çalışma Modülü Eğitimi" hızlı başladı hızlı bitti. 

Eğitime katılmadan önce www.scie.org.uk de benzer temalı "working together to support disabled parents" a bakmıştım. Sanırım o biraz daha geniş ve detaylı geldi.

Katılımcısı olduğum eğitimin genel amacını şöyle özetleyebiliriz: " Engelli bireyin yaşam kalitesini arttırırken ailesininde nefes almasını sağlayabilmek". Engelli bireyin kardeşi ya da kardeşlerini görmezden gelmemek sanırım çoğu katılımcı için altı özellikle çizilen nokta oldu. Fazla detaya inmeyen (ki eğitim alanında inilmesini bekliyordum) ama barındırdığı önemli fikirlerle göz ardı edilmemesi ve desteklenmesi gereken bu çalışmada emeği geçen herkese içten bir "EYVALLAH" yolluyorum.


Eğitimden notlar

  1. 18 ekim 2014 cumartesi günü eğitimi veren hoca Prof. Dr. Psk. Ferhunde Öktem idi. Kendisini tanımış oldum. Verdiği öğütler ve pamuk saçları ile Helen mirren + Gandalf karışımı bir haleti ruhiye oluşturdu denebilir benim için. Biraz Gelişim Psikolojisi tanıtım dersi gibi başlayan ve zaman zaman öğrenme psikolojisine dönen ama terimsel konuşmayan bir anlatım ile olayı özetledi. "Bir şeyler yapın durmayın" dedi kısaca."ZEVKLE KOŞAN YORULMAZ" dermiş ona da annesi. Aziz Kürkçü'nün hayatından ve E. Kübler Ross'un kitabından alıntılar sundu. Diğer ismini unuttuğum araştırma görevlisi hocamızda (ismini unuttum puff) şirin bir sunum yaptı. Biraz heyecanlıydı ama gözümden kaçmadı:)                                                                                                                                                                                                                             
  2. 19 ekim 2014 pazar günü Eğitmen Musa Çopur tüm bunların üzerine kısaca diyagramlarla proje nasıl yapılır anlattı. Amaç-Hedef-Faaliyet ve Paydaş-Sorun-Hedef-Strateji diyerek rüzgar gibi esti geçti. Aslında herkes proje yönetimi konusunda daha fazla bilgi ve detay bekliyordu bence:) Özellikle " Hak Temelli Yaklaşım"ın altını çizdi. Her iki gün içinde tempo biraz bana düşük geldi. Belkide 1 yıldır süren proje insanlarda artık yorgunluk yaratmış olabilir. Ama tanıştığım ve fikirlerini dinlediğim her kişi benim kendimi tanıma serüvenimde şüphesiz ki fayda sağlayacaktır. Bu yüzden hepsine sonsuz teşekkürler.

18 Ekim 2014 Cumartesi

TÜRKİYE DİJİTAL YAYINDA SINIFTA KALDI: PECYA NEDEN KAPANDI?

Bir siteye bir kere girip geri döndüğünüzde kapanmış olması ile karşılaşmanız size anlık bir boşluğa adım atma hissi veriyor. Her türlü kapatmalara alıştığımız günlerde PECYA gibi "eli kalem tutanlar"ın çok işine yarayacak bir arşivin kayıp gitmesi aslında bize bazı dersler vermeli. Bu açıdan önce önce PECYA'dan kısaca bahsedeyim.Sonra kapanma nedenini 3 madde de özetlemeye çalışayım.
PECYA bir dijital doküman tasnif sitesi olarak karşımıza çıkmıştı. Özellikle yüksek lisans,doktara ya da kısaca araştırma yapacak bir çok kişiye fayda sağlayacağı şüphesiz bir kaynaktı.
AMA KAPANDI. NEDEN Mİ?




Kapanma sebeplerini kendileri yazmışlar ama bence temel 3 sebebi var.

1- Ülkede akademik çalışmayı takan pek yok. Ortalık intihal yayın cenneti. Ki buna rağmen bazı üniversiteler yeni yeni " IThenticate intihal programı " kullanıyoruz biz abiciğim diyor. Tezi çalan intihalini hazırlar!

2- Sadece internet sayfası üzerinden okuma yaptırması ve download imkanı vermemesi en büyük dezavantajlarından biriydi. Hele ki sitenin ismine hiç alışamadım o ayrı bir konu. En azından buna taktiksel bir çözüm getirebilirlerdi.Ama millet normal kitap okumuyor e-kitap,e-dergi,e-makale'yi kim neylesin!!!

3- Bu Türkiye'de okumaya,araştırmaya ve kütüphane alışkanlığına dair bir çok şeyin altını çiziyor. Kısacası Türkiye'de Online Akademik bir Kütüphane yerine ONLİNE DÖNERCİ açın daha çok kazanırsınız. İŞİN ÖZÜ BU... 


1 Ekim 2014 Çarşamba

ANKARA KAFASI SLOVENYA'DA


12 günlük Slovenya serüveni sonunda Avrupa eğitim sistemi hakkında yazacak sanırım çok şeyim olacak. O yüzden şimdiden herkesin bayramını kutlu olsun. Görüşmek üzere.