Subcribe to our RSS feeds Join Us on Facebook Follow us on Twitter Add to Circles

27 Kasım 2013 Çarşamba

YARIN YENİ SBS VAR: BENDEN SİZE HEDİYE: YARIN ÇIKMASI OLASI MATEMATİK SORULARI


Yarın yani 28.11.2013 tarihinde 8. Sınıflara Matematik,Türkçe ve Din kültürü ortak sınavları yapılacak. Siz öğrencilerime ve takipçilerime faydalı olması açısından 20 soruluk bir matematik denemesi derledim.Bu açıdan deneme soruları çıkması olası sorulardan hazırlanmıştır. 20 soruya 40 dakika süre vererek optik form ile çözmenizi tavsiye ediyorum. 
Yarın ki sınavda herkese başarılar...


MATEMATİK DENEMESİNİ İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN

*CEVAPLAR YORUMLARIN İÇİNDEDİR.

25 Kasım 2013 Pazartesi

ACUN TELEVİZYON PROGRAMI YERİNE DERS PROGRAMI HAZIRLASA NASIL OLURDU


Yazıyı A, B ve C olmak üzere üç kısım olarak ele aldım. İsteyenler sadece B ve C ya da sadece C kısmını okuyarak istedikleri bilgilere ulaşabilirler.

Daha önce yazdığım 
 İLE İLGİLİ BİR YAZIDIR. TÜM ÖĞRENCİLERE VE PROGRAM HAZIRLAYANLARA FAYDALI ÖNERİLER BARINDIRIR.

A)    

Amerikalıların yapmış olduğu bir araştırmada 1 sene boyunca yarışma programı ya da dizi izlettirilen birinin düşünebilme melekeleri en az düzeye düşüyormuş. Zaten ülkemizin eğlence ve eğitim anlayışının büyük bir kısmını televizyon kapladığı için aptallaşmamız için yeterli ortam mevcut. 
 Beynimize yapılan bu saldırının temelinde çocuklar ve gençler var. Çünkü ekonomiyi onlar şekillendiriyor. Bunun gerekçesi üç başlıkta şöyle açıklanabilir:
(1)    Çocukların kendi harcamaları, (2) Ailelerinin harcama kararlarını etkilemeleri ve
(3) Geleceğin tüketicileri olmaları için tasarlanan reklam kampanyalarına açık olmaları
Daha ne olsun! Gün geçtikçe derslere ilgileri zayıflayan, ders çalışma şevkleri ve dünyayı algılama biçimleri yok edilen ya da bilinçli bir şekilde şekillendirilen, sosyal ilişkileri ve aile bağları birer birer kopan nesillerimiz!
Ülkemizde buna vesile olan insanlardan biri de Acun Efendi! ÖYLE BİR ÜLKE DÜŞÜNÜN Kİ  yetenek adı altında binlerce rezillik görsel bir şölen gibi zihnimizde sessiz darbelere sebep olsun. Bundan birkaç sene önce ki “YETENEKSİZSİNİZ” in Türkiye birincisi bir “KÖPEK” idi. ŞAKA GİBİ DEĞİL Mİ? Ülkedeki köpeklerin insanlardan daha yetenekli olduğunu mu buradan çıkarmamız gerek. Sadece buradan bile birçok ders çıkarmak gerek. Diğer aptal dizilerden ve gülerek izlediğimiz acınası yarışma programlarından bahsetmeyeceğim.
B)      

BU GÜN BU YAZIDA BAHSETMEK İSTEDİĞİM ASLINDA BÖYLE APTAL DİZİ VE PROGRAMLARIN BİLE FAYDALI YÖNLERİNİ KEŞFEDEBİLİRİZ.
NASIL MI?
Mesela Acun’un televizyon programlarının ortak noktalarına birlikte göz atalım.
·         SON DERECE BASİT, KOLAY VE GENELE UYGUN
·         TEMEL İHTİYAÇLARA YÖNELİK
·         EĞLENCELİ!
·         BOL REKLAMLI
·         VE ÖDÜLLÜ
 Şimdi bu ortak noktaların bize ne faydası olacağından biraz bahsedeyim. Eğer Acun televizyon programı yerine ders programı hazırlıyor olsaydı  ve bu ortak noktalara sahip olsaydı DERSLERİNE İYİ ÇALIŞIR-DÜNYAYI DAHA İYİ ALGILAR VE DÜNYAYA FAYDALI BİRİ OLURDU. Bunu o yapamamış olabilir ama biz yapabiliriz pek tabi!


C)      


DERS PROGRAMI YAPMAYA BAŞLARKEN:
·         Basit ve genel olsun: Günde 3 saat çalışacağım deyin mesela ve sadece genel olarak nelere çalışacağınızı kararlaştırın. İlk aşamada kapsamlı ve detaylı ders programı hazırlamak size fayda sağlamaz. Futbolcuların maça çıkmadan önce ısındıkları gibi bizimde “ ZİHİN EGZERSİZLERİ” yapmamız için basit, genel ve kolay şeyler planlamalıyız. Kısacası zorlaştırmayın, kolaylaştırın.
·         Temel İhtiyaçlara Yönelik program yapın: İhtiyaçlarınız hangi dersten ise ona öncelik verin. Ve bir şekilde eksik derslerinizden başlamaya az az başlayın. “DERS SOĞUKLUĞU” diye adlandırdığım şey sürekli bilmediğiniz ve çalışmaktan keyif almadığınız derslerden sizi uzaklaştıran histir. Hiç yapamıyorsanız sevdiğiniz dersten biraz yapıp sonra sevmediğiniz ve bilmediğiniz derslere ilgiyi yönlendirmektir.
·         Eğlenceli program hazırlayın: Eğlence anlayışınız ne ise ona uygun size keyif veren bir şekilde derslerinizi düzenleyin. DERS ÇALIŞMAKTAN ÖLEN YA DA BAŞINA KÖTÜ BİR ŞEY GELEN BİRİSİ DÜNYADA YOKTUR. Dersi sadece ders olarak değil hayatın içinde ki bir şey olarak görmeye çalışın. Mesela Fizikte “Işığın  yansıması ve kırılması” ile ilgili bir şey okurken “SODA ŞİŞELERİNİN NEDEN YEŞİL RENKTE OLDUĞUNU DÜŞÜNÜN” .  Sizce bu tesadüf mü? Size herkes yalan söylemiş. Aslında ders çalışmak istenince çok zevkli bir şey. Çalıştığınız konulardan bir tiyatro oyunu hazırlayıp hiç evdekilere oynadınız mı? Sınırlarınızı zorlayın ve ilginç şeyler bulun.
·         Bol reklamlı programlar size para kazandırmaz ama fikir kazandırır: Ders programı yaparken sizin reklam olarak algılayacağınız şey “ARA” sanırım. Oysa dinlenme zamanlarımızı bile bir “Tekrar Tekeri” ne çevirebiliriz. Ders aralarında post itlere ( yapışkan renkli kağıtlara) konu ile ilgili sorular yazıp birden ders arasında karşınıza çıkmasını ve reklam görevi görmesini sağlayın. Reklamlar sizi şaşırtsın ve sorgulamanızı sağlasın. İyi sorular bu görevi yapmaz mı zaten?
·         Ödül EMEK VEREN Öğrencinin HAKKIDIR: Kendinizi birinin ödüllendirmesini beklemeyin. Çalışmalarınız ile beyniniz, zihniniz size en güzel ödülü verecektir. Ama güzel bir sinema filmi, kaliteli ve eğitici bir dizi, gitmeye vakit bulamadığınız bir tiyatro ya da konser gibi iyi bir ödül olsa hiçte fena olmaz hani:) Bunun dışında bazen annenizin yaptığı akşam yemeği, babanızın size dediği “AFERİN” ya da insanların başarınıza karşı hayran bakışları zaten size yeterince tatmin edici bir ödül olacaktır. 
ŞİMDİDEN BAŞARILAR DİLİYORUM.


Bir sonra ki yazı: LADY GAGA VE MATEMATİK ARASINDA Kİ BENZERLİKLER


15 Kasım 2013 Cuma

ANKARA KAFASI ZİHİN ATÖLYEMİZE BEKLERİZ





2013-2014 ORTAK SINAVLARDA (8. SINIFLAR) BİLMENİZ GEREKENLER ( YENİ SBS HAKKINDA)









ortak sınavlarda farklı öğretmenler öğrencilerin başında duracak.

sınav günü ders olmayacak.

sınav için ücret yatırılmayacak.

özel haller dışında herkes kendi okulunda sınavına girecek.

geç kalan öğrenci sınava girebilecek ama ek süre verilmeyecek.

öğrenciler sınav tamamlanmadan sınıftan çıkmayacak.
Yanlış doğruyu götürmeyecek. Yani boş bırakmamaya çalışın.

10 Kasım 2013 Pazar

VELİLERİN VE ÖĞRENCİLERİN OKUMASINI ÖNERDİĞİM KİTAPLAR

VELİLERİN VE ÖĞRENCİLERİN OKUMASINI ÖNERDİĞİM KİTAPLAR


1- Kitap adı: Hayvan Çiftliği , Yazar adı: George Orwell


2- Kitap adı: Küçük Kara Balık , Yazar adı: Samed Behrengi


3- Kitap adı: Ağaca Tüneyen Baron , Yazar adı: İtalo Calvino


4- Kitap adı:Boyalı Kuş , Yazar adı: Jerzy Kosinski


5- Kitap adı: Martı , Yazar adı: Richard Back




6- Kitap adı: Küçük Pıtırcık , Yazar adı: Sempe / Goscinny


Merhaba sevgili öğrencilerim;

Sizlere gerek okulda gerek evde sıkça söylenen şey " Eline bir kitap al , biraz kitap oku " sözlerine benzer şeylerdir. Bunları büyüklerimizden,öğretmenlerimizden ve ailemizden sıkça duymamıza rağmen onların elinde hiç kitap görmeyiz. SİZDE BU VE BUNUN GİBİ SEBEPLERLE OKUMUYORSUNUZ. HAKSIZ SAYILMAZSINIZ YANİ. Ben ne okulda öğretmenlerin elinde güzel bir kitap gördüm ne de ailelerin okuma alışkanlığı olduğunu. Zaten istatistikler de ülkece okumadığımızı gösteriyor. 

HER NEYSE...

BUNLARI BİR KENARA BIRAKIN VE SİZE VERECEĞİM TAVSİYELERLE ÖNERDİĞİM BU KİTAPLARI OKUMAYA ÇALIŞIN.

Bu kitapların hepsi beni etkileyen,güldüren, dizi ya da film izler gibi sıkmayan ve düşündüren kitaplardan seçmedir. İlerde belki başka kitap isimleri de verebilirim.

Bir kitabı nasıl okumanız gerektiğini size verdiğim kitaplardan biriyle örneklendirmeye çalışayım :

  1. Mesela "George Orwell" tarafından yazılmış "Hayvan Çiftliği" ni okudunuz ya da okuyorsunuz.
  2. Bilmediğiniz sözlerin ve hoşunuza giden cümlelerin altını çizin.
  3. Kitapta en sevdiğiniz karakteri ve en sevmediğiniz karakteri seçin. Neden sevdiğinizi ve sevmediğinizi bir kağıda yazın.
  4. Kitabı siz yazsaydınız kitabın ismini ne koyardınız ve kitabın sonunu nasıl bitirirdiniz? Bunları bir kağıda not alın.
  5. Günde ne kadar sayfa okuduğunuzu ve kaç günde kitabı bitirebildiğinizi de not defterinize yazın. Her gün ne kadar zamanınızı kitaba ayırdığınızı da.
  6. Kitabı filme uyarlamak isteseniz nasıl bir film çekerdiniz, nerede çekerdiniz, kimleri karakterlerin yerinde oynatmak isterdiniz bunları bir hayal edin.
  7. Okuduğunuz kitapların yazarlarını ve isimlerini ezberlemeye çalışın. Çünkü okuduğunuz kitabın ismini ve yazarını bilmiyor olmanızla en sevdiğiniz arkadaşın ismini sürekli unutmanız arasında pek bir farkın olmadığını unutmayın.
  8. Annenizle ve babanızla kitap hakkında konuşun. Ve ailenizin de kitap okumasını siz sağlayın.Yoksa bu gidişle onların bir şey okuyacağı yok.
  9. Okuduğunuz kitaplar için bir pano yapıp oraya kitaptan güzel sözleri ve sizi etkileyen şeyleri yazabilirsiniz.
  10. O pano doldukça sizinde bilgileriniz ve kitap okuma şevkiniz artacaktır.
Bir daha ki yazımda İZLEMENİZİ ÖNERDİĞİM FİLMLERİ sizlerle paylaşacağım.

Görüşmek üzere...